27. /2017. 01. 27.

A sarokfájdalom

Az emberi lábfejet 26 csont építi fel, közülük a sarokcsont a legnagyobb. A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra. 

Éppen ezért ez a terület sérülékenyebb és fájdalma jelentősen befolyásolja az állapotunkat. A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. A sarokfájdalom a lábfejen jelentkező panaszok közül az egyik leggyakoribb.

A sarokfájdalom gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni

A leggyakoribb, sarokfájdalmat okozó problémák

Túlterhelés: A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. Túlterhelés következtében azonban a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ahogyan ezt az ultrahang és az MRI vizsgálatok is bizonyítják. A kór legjellemzőbb tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később bemelegszik, vagyis mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik.

Ütődés: Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magas sarkú hordás is.

Sarkantyú: Csontkinövések nyomás hatására a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csontok dörzsölik az izmokat, a folyamatos nyomás, dörzsölés hatására pedig gyulladás, fájdalom jelentkezik. A sarok sarkantyú két helyen jöhet létre: a lábszárizom ínjának eredésénél, valamint a talpi részen. Okozhatja a túlsúly, a lábfej tartós megerőltetése, vagy a nem megfelelő lábbeli viselése.

Mielőbb forduljon orvoshoz, ha a következőket tapasztalja:

  • duzzanat okozta fájdalom a saroknál
  • zsibbadásérzés, fájdalommal és esetleg lázzal kísérve
  • képtelen a normális járásra
  • nem tudja visszafeszíteni a lábfejét
  • nem tud lábujjhegyre emelkedni.

Kevésbé sürgős eset, de jobb szakember segítségét kérni, ha a sarokfájdalom tovább tart egy hétnél, vagy már nem csak akkor jelentkezik a fájdalom, ha áll vagy jár.

Kezelési és megelőzési lehetőségek

  • Otthoni kezelésként mindenképpen érdemes kipróbálni a pihentetést, kerülni a futást és a kemény talajon járást. Különösen kerüljük a sarkat terhelő aktivitásokat.
  • Végezzünk nyújtó gyakorlatokat, amelyek a lábfej hátrafeszítésére épülnek.
  • Helyezzük jeges borogatást az érintett területre, de ne közvetlenül a sarokra, 15 percig.
  • Válasszunk megfelelő cipőt sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas és a túl lapos talp is kerülendő.
  • Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.

A megelőzésnél fontos, hogy kemény talajon ne járjunk mezítláb. Érdemes leadni a túlsúlyunkból, ugyanis így kisebb lesz a terhelés, amely a lábunkat éri.

Sarokfájdalom kezelés orvosi segítséggel

Talpbetét: Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a kötőszöveti szalag feszülését, ezáltal a fájdalmat. Enyhébb esetekben, vagy első terápiaként jön szóba.

Nem-szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszeres terápia: 1-2 hétig ha nem enyhülnek a panaszok, szóba jöhet a gyógyszeres terápia is, azonban, ha elhúzódik, mindenképp szakorvost kell felkeresni a problémával.

Helyi szteroid injekció: Elhúzódó eseteknél - ha nincs ellenjavallat - helyileg beadott szteroid-injekció 2-3 alkalommal ismételve hosszabb időre csökkentheti a tüneteket. Ez az eljárás a mellékhatások miatt ritkán ismételhető.

Terápiás röntgenbesugárzásnak van még időnként jó eredménye. Konzervatív terápiára nem reagáló súlyos eseteknél a műtét is szóba jöhet.