20. /2018. 04. 20.

5+1 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM TUDOTT A CIPŐKRŐL

5+1 ÉRDEKESSÉG, AMIT NEM TUDOTT A CIPŐKRŐL

1. A férfiak viseltek először magassarkút

A  10. században a lovas férfiaknak azért viseltek magassarkú cipőt, hogy könnyebben megmaradjon a kengyelben a lábuk. Ezek után nem is csodálkozunk, hogy a cowboy csizmáknak is komoly sarkuk van, ugye? Egyébként a ló a gazdagság jele volt, így eredetileg nem a nemek, hanem a társadalmi csoportok megkülönböztetésére szolgáltak a sarkak.

 

2. A platformos cipőt görög színészek viselték először

A színházi előadásoknál rendkívül fontos volt az öltözet, amely megkülönböztette a szereplőket és segített a nézőknek azonosítani a karaktereket. A tragikus színészek ezzel reprezentálták felsőbbrendűségüket a komikusokkal szemben, akik sima zoknit viseltek.

3. Miért pont sneakers a tornacipő angolul?

A surranni (to sneak) szóból ered és az addig hangos cipők után megváltás volt, hogy úgy sétálhattak benne az emberek, hogy mások alig hallották.

4. A piros talpak titka

Christian Louboutin cipői a piros talpak miatt emlékezetesek És hogy mi az eredetük? A NewYorker szerint 1993-ban Louboutin egy olyan cipőt szeretett volna tervezni, amit Warhol Virágok című rajza inspirált. Amikor a prototípus megérkezett, elégedett volt vele, de ott motoszkált a fejében a gondolat, hogy a rajz még mindig erősebb. Körbenézett és meglátta, ahogy egy kolléganője vörös körömlakkal festi a körmét, odarohant hozzá, elvette tőle és kipingálta vele a cipő (akkor még) fekete talpát.

 

5. Ferragamo találta fel az éktalpú cipőket

Az éktalpú cipőket az 1940-es években a szükség szülte. Az Olaszországgal szembeni gazdasági szankciók miatt Ferragamo nem tudta tovább acélból elkészíteni a hagyományos sarkakat. „Parafával kezdtek kísérletezni. Préseltem, ragasztottam, faragtam, míg ki nem alakult az éktalp” – nyilatkozta a tervező, akinek ötlete pár héttel később az egyik legnépszerűbb trend lett.

+1  A flip flopokat a japán lábbelik ihlették

Az eredeti Havaianas papucsok talpa azért nem sima, mert a hagyományos japán szandálok ihlették őket és ezért dombornyomott rizs mintázatot kapnak.